Fremtidens teknologi øger sikkerheden i biler

Der har længe været talt om selvkørende biler, og der findes allerede flere firmaer som tester selvkørende biler nu. Dog skal du kigge langt efter at kunne få din egen selvkørende bil, for der går nok mange år, før de er helt klar til forbrugerne. Men derfor kan du sagtens nyde godt af den nyeste teknologi, som både gør nyere biler mere sikre og mere komfortable at køre i.

1. Kommunikation mellem biler

Det lyder muligvis lidt som en skrøne, at bilerne skulle snakke sammen, men faktisk deler og opsamler vi allerede masser af informationer fra hinanden i dag. Hvis du bruger din GPS eller Google Maps til at vise vej, så indhentes der data fra andre bilisters rejsehastigheder, for at vurdere om der er kø eller meget trafik. I fremtiden forventer flere eksperter dog, at bilerne i højere grad kommer til at kommunikere med signaler og censorer. Nu nuværende tidspunkt øger det ikke nødvendigvis sikkerhedens i bilen, snarere førerens komfort og mulighed for planlægning.

2. Nødbremse

Mange biler er i dag udstyret med en automatisk nødbremse, som selv bremser, hvis føreren af bilen ikke når det. Det er en af de teknologier, som øger bilens sikkerhed betydeligt. Der findes forskellige varianter af nødbremsen, hvor de billigste kun virker ved lave hastigheder op til 30 km/t, og kun hvis det er en bil, der kører ud foran. De mest avancerede systemer virker i høje hastigheder og kan registrere biler, cyklister, fodgængere og andre udfordringer. EU-parlamentet har vedtaget en lov, om at det fra 2022 skal være obligatorisk i nye biler, at de er udstyret med en nødbremse. Selv i dag har vores mikrobiler fået et stort løft i sikkerhedsudstyr. Eksempelvis fås den komfortable og smarte mikrobil Kia Picanto med nødbremse i dag.

3. Fartpilot

En teknologi som både øger sikkerheden og kørekomforten er fartpilot. Når du kører med fartpilot, indstiller du din ønskede hastighed og så holder bilen selv den fart. Det øger sikkerheden betydeligt, da mange bilister ikke opdager, at de kører for stærkt. Med en fartpilot kan bilen ikke køre hurtigere end den ønskede hastighed. Den mere avancerede udgave hedder en Adaptiv Fartpilot, og den kan tage højde for uforudsete udfordringer og bremser, hvis en forankørende bil sænker farten. Derefter justerer den selv op på den ønskede hastighed, når vejen er fri og der igen er mulighed for det.

4. Bakkamera

Med et bakkamera bliver det nemmere og mindre stressende at bakke bilen. Det lille kamera monteret bag på bilen, giver dig det fulde overblik, så du nemmere kan navigere bilen uden om forhindringer. Mange biler har i dag en baksensor som giver alarmlyde, alt efter hvor tæt du er på forhindringen bag dig. Det er en god hjælp til at bakke, men med et kamera får du et meget bedre overblik. Her bliver det også tydeligt hvad der er bag bilen, hvorimod en sensor kun fortæller hvor tæt man er på. Ved at have et bakkamera bliver det naturligvis nemmere og mindre stressende at bakke. Samtidig øger det sikkerheden, da det mindsker risikoen for at du bakker ind i noget eller nogen. Nutidens teknologi er ikke til at komme uden om, når du køber ny bil. Når du køber en Kia Ceed er der både fartpilot og bakkamera med som standardudstyr.

5. B.L.I.S Blind Spot Information System

Blis står for Blind Spot Information System og er en teknologi, som øger bilens sikkerhed betydeligt. Teknologien er lavet til at mindske ulykker, hvor et køretøj er i chaufførens blinde vinkel. Der findes også her flere varianter af teknologien, hvor nogle er meget avancerede og andre er mindre avancerede. Nogle BLIS systemer tager kun højde for køretøjer, mens andre også kan registrere cyklister. Med flere kameraer og sensorer reagerer bilen og giver føreren af bilen alarm, hvis der er noget der befinder sig i den blinde vinkel.