Sådan maler du vægge og lofter – en nem guide til det bedste resultat

maling

Er det blevet tid til at give boligen en overhaling? Så er et godt sted at starte dine vægge og lofter. For er der noget, som kan kvikke et hjem op på nul komma fem, så er det en frisk klat maling – og det gælder uanset, om du går og drømmer om en helt ny dristig farve til køkkenvæggen, som kan pifte udtrykket i rummet op, eller om du blot ønsker at rette op på sporet af flere års liv og mados. Så grib en pensel, og læs med her, hvor du får vores bedste tips til, hvordan du opnår et flot maleresultat.

Få styr på teknikken – trin for trin

Inden du går i gang med at male, er det vigtigt, du lægger noget energi i selve forarbejdet. Det er oftest det, som tager længst tid, men vi lover, det er alt arbejdstiden værd.

Forarbejdet

  1. Ryd rummet for alt det, som kan flyttes helt ud. De resterende store møbler flyttes ud i midten af rummet.
  2. Dæk tilbageværende møbler, radiator og gulv grundigt af med plast eller pap.
  3. Træk søm og skruer ud af væggen, hvis disse ikke skal bruges igen.
  4. Vask vægge og loft ned med grunder. Dette er med til at fjerne fedt og snavs, samtidig med det regulerer underlagets sugeevne, så malingen dækker bedre.
  5. Sæt malertape fast på døre, vinduer, paneler m.m.
  6. Spartl eventuelle huller og ujævnheder i væggen, og pletmal disse med den ønskede farve.

Malearbejdet

  • Mal vægge og lofter – start gerne med lofter, og dernæst væggene. Lad være med at spare på malingen.
  • Rul jævnt, og mal gerne hele loftet eller væggen på én gang.
  • Gentag gerne 1-3 gange, indtil du får et flot og dækkende resultat. Lad overfladen tørre helt imellem malearbejdet.

Hvor mange gange væggen skal males afhænger af kvaliteten på malingen, samt hvilke farver du maler i. En hvid væg, som igen skal males hvid, vil ofte kun have brug for et enkelt lag maling, mens en mørk væg, som farves lys, ofte har brug for 2-3 lag.

Vælg den rigtige maling

Hvis du vil sikre dig det bedste resultat, er det vigtigt, du bruger den rigtige maling til formålet. Der findes nemlig mange forskellige typer, og ikke alle er lige gode til alting. En mattere maling er som regel bedre til stuer og værelser, end de er til badeværelser. Mens paneler og anden indendørs træværk skal males med en decideret træmaling. Er du i tvivl om, hvilken du skal vælge, kan du altid forhøre dig hos dit lokale byggefirma, når du køber din maling.