Skrald i naturen

Selv om jeg er markedsføringsnørd og sidder ved computeren hele dagen, så er jeg også naturmenneske og elsker at komme ud i den friske lufte. Jeg ved intet bedre end at få frisk luft i hovedet, eller gå nede ved den danske vestkyst og blive blæst godt igennem. Jeg fortrækker også at gerne at bade i det danske vand, lige meget om det er sommer eller vinter. Jeg er fortaler for at vinterbade, jeg tror på det sundt for kroppen og blodomløbet. Der er dog intet jeg foragter mere end skrald i naturen, det forurener vores allesammen dejlige jordklode. Det er ulækkert og uhygiejnisk at bade ved stranden når der ligger affald, plastisk, batterier og jeg ved ikke hvad.

Jeg forstår ikke hvorfor folk ikke kan smide deres affald i en skraldespand. Hjemme hos mig selv affaldssortere vi alt i vores Vipp skraldespande. Udover at skrald i naturen er ulækkert og uhygiejnisk, så slår det også flere 1000 dyr ihjel. Enten bliver dyrene kvalt af vedhænget om dåserne har siddet på. Ellers prøver dyrene forgæves at spise den plastik som der ligger og fylder i naturen. De kan risikere at blive kvalt, ellers kan dyrene ikke optage den plastisk som de har prøvet at spise, det resulterer i de dør grundet, plastik og affald i mavesækken.

Som naturmenneske føler jeg mig trådt på, når man er ude og gå, for at nyde naturen og man værdsætter en flot natur uden affald. Men affaldet flyder rundt i naturen. Der er desværre ingen tal på, hvor meget affald danskerne smider i naturen. Hvert år har Danmarks naturforening et stort projekt med de danske skoler, hvor målet er at samle så meget skrald ind som muligt.

I 2009 samlede skolebørene 197 ton skrald op. Og de kom ikke en gang i mål med alt det skrald som var i naturen. Det er ikke bare dårligt for miljøet og skoven, men affald er dårligt for hele jordens økosystem. Det påvirker som sagt, dyrenes levetid og vores grundvand. Den helt store synder er plastisk i vores dejlige natur. Når plastisk bliver nedbrudt, nedbrydes det til mikroplastik, som let binder faglige kemikalier til sig, det kan være i vores grundvand eller i havet. Der er lavet undersøgeler på fugle og fiske, for at se hvor meget mikroplastik de har i maven. Og undersøgelserne vidste at en stor del af fuglene og fiskene havde mikroplastisk i maven.